Yunan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Yunan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Yunan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Yunan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Herhangi bir bölgeyi karakterize eden temel unsurlardan biri gastronomisidir. Yunanlılar, gastronomi kavramını ilk yaratanlar arasında yer alır. Peki, Yunan mutfağının özelliklerineler? Gelin hep birlikte Yunanistan mutfağının temel özelliklerini inceleyelim.

Yunan Mutfağının Özellikleri

Antik Yunan mutfağı, çeşitli malzemelerle hazırlanmış, özenle yapılan ve hepsinden öncelisi dengeli bir Akdeniz mutfağının temellerini atmayı başardı. Günümüzde Yunan mutfağının bireylerin sağlığı üzerindeki faydalarını ortaya koyduğuna dair çok sayıda çalışma yapılmıştır. Yunan mutfağını Akdeniz diyetinin özünde, ancak oryantal nüanslar ve aromaların varlığında çerçeveleyebiliriz. Yunan mutfağının özellikleri arasında şunlar dikkat çekmektedir:• Çeşitli ve kaliteli taze malzemelerin kullanımı• Farklı otlar ve aromatik baharatların kullanımı• Kendi topraklarında yetişen zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağının ana yağ olarak kullanılması• Spesiyallerin hem basit şekilde hazırlanabilmesi hem de üstün lezzet sunması.

Yunan Mutfağının Ana Lezzetleri

Yunan mutfağının özellikleri, besleyici ve dengeli bir beslenmeyi mümkün kılar. Yunan mutfağında, ülkenin kendi topraklarında yetişen sebzelerin kullanımı hakimdir. Özellikle patlıcan, biber, enginar ve ıspanak, bu mutfağın en özel ve en çok kullanılan sebzeleri arasında sayılmaktadır.

Horiatiki Salata, hemen hemen tüm yemeklere eşlik etmek için kullanılan mükemmel bir Yunan salatasıdır. Malzemeler domates, siyah zeytin, soğan, salatalık, yeşil biber ve beyaz peynir olup, zeytinyağı ve kekik ile bu salata daha da tatlandırılır.Balıklar da Yunan mutfağının özellikleri söz konusu olduğunda bir adım öne çıkar.

Balıkları genellikle ızgara veya kızartma olarak tercih ederler. Ama kuşkusuz Yunan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri de kuzu eti olur. Kuzu yahnisi, kuskuslu kuzu şiş, patates ve bezelye eşliğinde hazırlanan kuzu etli yemekler ve pilavlı kuzu haşlama da bu mutfağın öne çıkan lezzetleri arasında yer alır.Musakka, Yunan mutfağının en karakteristik et yemeklerinden biridir. Et ve patlıcan ile yapılan bu yemek, özel bir tat sunar. Yunanistan’da hamurlu yiyecekler de önemli bir yere sahiptir. Yumuşak hamurla yapılan lezzetler ve atıştırmalıklar özellikle popülerdir. Bunlar arasında puf böreği de oldukça revaçta. Ayrıca mezeler söz konusu olduğunda Yunan mutfağı sonsuz seçenek sunar.